Det koster ikke noe for deg som lånekunde å bruke en megler. Det er bankene som betaler ettersom det er dem som tjener på å få deg som kunde.
Beste bedriftslån
Beste bedriftslån er uten tvil bedriftslån med sikkerhet. Ser du bort fra stipend, legater og andre stønader, finnes det ikke billigere finansiering enten du skal starte opp eller utvide en bedrift.
Problemet er dette: Tradisjonelle bedriftslån henger høyt. Du kan mene så mye du vil at du har verdens beste ide eller bedrift. Så lenge du ikke kan overbevise banken om det samme, må du trolig se langt etter et billig bedriftslån.
For mange gründere og bedriftseiere kan bedriftslån uten sikkerhet være et godt alternativ.
Dessverre er muligheten liten for at du kan få en like lav rente som på sikrede bedriftslån, men du slipper å stå med lua i hånda i banken. Du bestemmer selv hva lånet skal brukes til. Du slipper å overbevise kunderådgivere i banken som trolig ikke har særlig god greie på din bransje uansett.
Vær klar over at du kanskje kan unngå å låne penger i det hele tatt. Det finnes, blant annet, en rekke støtteordninger for næringslivet du kan få hjelp av.
Andre finansieringsformer for bedrifter
Bedriftslån, enten de er med eller uten sikkerhet, er ikke de eneste kildene til finansiering av oppstart eller drift av bedrifter. Det finnes en lang rekke alternativer du kan vurdere:
Lån skreddersydd for småbedrifter
Skal du starte en forholdsvis liten bedrift, slik som et enkeltpersonsforetak, kan du vurdere mindre bedriftslån skreddersydd for småbedrifter. Nordea er en av bankene som har et slikt produkt.
- Lånet har ikke etableringsgebyr.
- Du kan låne 250.000 kroner på det meste.
- Du, eller noen du kjenner, kausjonerer for lånet.
Ettersom Nordea vil at noen skal kausjonere for lånet, slipper du å stille med eiendeler eller eiendom som panteobjekter.
Renten på Nordeas tilbud er for tiden 9,20 %. Dette er ikke ille, men du kan kanskje få enda lavere rente hvis du velger et bedriftslån uten sikkerhet, som også har en høyere grense for maks lånebeløp (600.000 kroner).
Offentlige lån og tilskudd
Norge er, uansett hva noen sier, et av verdens beste land å starte og drive en bedrift i. Det finnes, blant annet, en lang rekke offentlige og statlige finansieringstilbud din bedrift trolig kan ta del av.
1. Innovasjon Norge
Det er Nærings- og fiskeridepartementet som eier Innovasjon Norge sammen med fylkeskommunene. Her kan du låne penger eller få økonomisk støtte og garantier til bedriften din.
Har du og din bedrift en unik ide, som kan skape verdier og nye arbeidsplasser, står dere sterkt når selskapet skal vurdere søknaden deres.
2. Kommuner og fylkeskommuner
Flere fylkeskommuner har i varierende grad støtteordninger for etablerere og bedrifter som kan bidra til flere arbeidsplasser og økt verdiskapning i regionene. Ordningene er først og fremst tilskudd dere kan søke om å få.
Noen kommuner har også tilsvarende løsninger, slik som egne fond for utvikling av lokalt næringsliv.
3. NAV
Det er også mulig å få en viss økonomisk støtte av NAV som etablerer av en bedrift. Mottar du allerede dagpenger eller arbeidsavklaringspenger, kan du søke om å få beholde disse støtteordningene mens du utvikler eller starter din egen næring.
Du kan beholde støtten i 3, 6 eller 12 måneder. I tillegg kan NAVs eksperter hjelpe deg med å bedømme om bedriftsideen din er liv laga eller ikke.
Crowdfunding (folkefinansiering)
Crowdfunding, også kjent som folkefinansiering, har på få år blitt en ettertraktet finansieringsmetode for oppstart av små og store bedrifter. I stedet for å vekke begeistring hos et fåtall store investorer, forsøker man å lokke et stort antall privatpersoner til å investere i bedriften.
Det finnes flere norske plattformer for folkefinansieringer. De fleste er i realiteten verktøy for digital kronerulling hvor de beste ideene og konseptene vinner. Dette er noen av de mest kjente: