Du kan vanligvis refinansiere boliglån på to måter. Du kan flytte boliglånet til en annen bank. Mange gjør dette for å få en lavere rente på lånet.
Den andre varianten er å øke boliglånet i den eksisterende banken. Kanskje ønsker du penger til oppussing? Kanskje vil du bake annen gjeld, slik som forbrukslån eller kredittkortgjeld, inn i huslånet? Dette kan du gjøre hvis du øker boliglånet.
Hvis behov for mer penger er grunnen til at du ønsker å refinansiere, kan et forbrukslån eller et refinansieringslån uten sikkerhet være et alternativ. Dette er de beste tilbyderne av slike lån akkurat nå:
Å refinansiere boliglån for å få penger til oppussing, er noe bankene vanligvis er positive til. Klok oppussing kan øke verdien på boligen, noe også bankene har interesse av. De har vanligvis pant i boligen til at lånet er nedbetalt.
Å refinansiere for å bli kvitt dyrere gjeld, er ikke lenger like enkelt som det var for noen år siden. Mange har dyttet annen gjeld inn i boliglånet såpass mange ganger at bankene har sett seg nødt til å trekke i bremsen for denne praksisen.
I tillegg kan det følge ulemper med å bruke boliglån for å slette annen gjeld:
I tillegg kan den totale rentekostnaden for gjelden som bakes inn i boliglånet bli høyere. Dette skriver vi mer om lenger ned.
Sjekkliste før du ringer bankene:
De fleste søknadsskjemaene vi har studert, er temmelig omfattende. Du skal, blant annet, oppgi en mengde informasjon om deg selv og økonomien din. For at det skal gå kjappere, har flere banker tatt i bruk en såkalt Samtykkebasert Lånesøknad (SBL). Her kan banken hente inn mange av opplysningene den trenger automatisk, så lenge du gir tillatelse til dette med BankID.
Er du sikker på at banken du har nå, har gitt deg den beste renten på boliglånet ditt? Før du eventuelt skifter bank, bør du la «gammelbanken» få sjansen til å matche tilbudet eller tilbudene du har fått.
Ring en kunderådgiver og fortell at du har fått tilbud om bedre boliglånsrente i en annen bank. Spør om din bank nå er villig til å senke sin rente for å matche tilbudet. Det kan hende at den er det. I beste fall kan den være villig til å gi deg en enda litt lavere rente.
Får du derimot et negativt svar fra kunderådgiveren, er det ikke lenger noen tvil: Du bør refinansiere boliglånet og skifte bank.
Flere av bankene i landet tilbyr de beste lånerentene sine til programkunder. For å bli programkunde, kan du måtte tjene et visst beløp årlig. Et annet krav kan være at banken skal være hovedbank, både for lån og lønn. I enkelte tilfeller kan du også bli nødt til å flytte forsikringer til bankens foretrukne forsikringsselskap for å få best mulig rente, for eksempel.
Bankene ønsker å belønne lojalitet. Jo mer du bruker én og samme bank, desto mer kan den tjene. Belønningen for å være lojal, kan være en lavere rente enn ellers.
Vanligvis må du også betale et tinglysingsgebyr til det norske kartverket. Du skjønner, den nye banken vil trolig kreve pant i boligen for å gi deg lån. Dette må dokumenteres med en pantobligasjon; et gjeldsbrev som erklærer at du har gjeld til banken og at banken har panterett i boligen. Dette dokumentet må registreres offentlig, eller tinglyses som det heter, hos kartverket. For refinansiering av boliglån er prisen for denne registreringen 200 kroner.
I «gamle dager» kunne flytting av boliglån ta dager eller uker. Nå, takket være digitalisering og automatisering, kan du søke om å refinansiere boliglån til frokost og få tilgang til ny bank og nettbank til middag neste dag.
Line har et boliglån på 2 millioner kroner som koster henne 10.850 kroner per måned.
I tillegg har hun 200.000 kroner i forbrukslån og gjeld på kredittkortet. Nedbetalingen koster til sammen 5.300 kroner i måneden.
Line refinansierer boliglånet og baker den andre gjelden i huslånet. Etter dette betaler hun 11.900 kroner alt i alt.
Hun sparer altså over 4.200 kroner hver måned på å samle all gjeld i boliglånet.
Det er to ting du kan gjøre for å unngå at rentekostnaden blir høyere med en refinansiering. Du kan betale inn ekstra avdrag på boliglånet over en periode. Du kan også redusere nedbetalingstiden (løpetiden) på lånet.
«Nedbetalingslån med pant i bolig skal på innvilgelsestidspunktet ikke overstige 85 prosent av et forsvarlig verdigrunnlag for boligen…»
Ingen regel uten unntak. Bankene i Norge har fått en fleksibilitetskvote. Den sier at hver bank kan gi lån til 10 % av dem som ikke oppfyller alle kravene i forskriften i hvert kvartal. Det virker riktignok som at kvoten først og fremst brukes på unge førstegangskjøpere og i mindre grad på etablerte låntakere som ønsker å øke lånene sine.
Vær klar over at prosessen kan være litt annerledes i din bank. Vi vil også slå et slag for telefonen. Av og til kan det lønne seg å ringe en kunderådgiver i banken før du åpner nettbanken. Ikke minst hvis du har spørsmål om hvilke muligheter du har for å få refinansiering.
E-takst ble innført i 2016. Det stilles forholdsvis strenge krav til en slik takst. Det er ikke lenger meglerens tommel opp i været som avgjør verdien. I stedet skal dokumentasjon og salgsstatistikk være det viktigste grunnlaget for fastsettelsen av verdien.
En god megler bruker vanligvis 1–2 arbeidsdager på å lage e-taksten. Når du har mottatt din kopi, kan du sende den til banken og fortsette prosessen med å refinansiere boliglånet.
Har du en bolig som er verdt 4 millioner kroner, kan du få 2,4 millioner i rammelån på det meste.
Et rammelån kan ha forskjellige navn, avhengig av hvilken bank du snakker med. Noen kaller lånetypen boligkreditt, andre benytter betegnelsen fleksilån eller flexilån.
En boliglånkalkulator gir deg bedre svar hvis du vet hva boligen din er verdt og hvilken rente du kan få på et refinansiert boliglån. Vet du ikke hva disse verdiene er, kan du allikevel få et brukbart estimat på hva du sparer med å refinansiere lånet.
De fleste spesialbankene har ikke et ønske om å ha deg som kunde for alltid. De ønsker å hjelpe deg over til en annen bank, med lavere rente på boliglån, så snart økonomien din står på bedre føtter.
- Ekspert
Tiril Dale har en høyt uttalt og lidenskapelig interesse for personlig økonomi, sparing og et mer rettferdig lånemarked. Takket være en bakgrunn i journalistikk, har hun fått ansvaret for å skrive de fleste guidene og artiklene på Lånene.no. Drivkraften er et oppriktig ønske om å hjelpe mennesker med å håndtere tjente og lånte penger mer ansvarlig og bærekraftig. Før Tiril ble en del av Lånene-teamet, studerte hun blant annet journalistikk i fire år. Hun har også skrevet for en rekke mindre økonomiblogger og nettaviser.